Wie niet waagt wie niet Winti – Lupa Elders

In mijn paper heb ik de rol van Winti in de psychische zorg in Nederland onderzocht. De kern van mijn paper heeft betrekking op ‘reguliere psychische zorg’ tegenover ‘alternatieve vormen van psychische zorg’ waarbij er vanuit verschillende theorieën is gekeken naar de bestaande normen in de psychische zorg en vormen van zorg die buiten de norm vallen, zoals Afro-Surinaamse Winti. Afro-Surinaamse Winti is niet te vangen binnen een éénduidige definitie. Winti kan binnen mijn onderzoek het beste worden uitgelegd als een religie, cultuur of spiritueel systeem wat bestaat uit verschillende facetten of aspecten. Een van deze aspecten heeft betrekking op psychisch-medische ziens- en geneeswijzen van de mens. Binnen de Winti staat het complete, totale welbevinden van de mens centraal, waar bij de reguliere westerse zorg eigenlijk meer een nadruk kan liggen op symptoombestrijding middels medicatie. Uit mijn onderzoek is tevens gebleken dat de zienswijze vanuit de reguliere westerse zorg dynamisch is en dat door de tijd heen de verschillende gehanteerde zienswijzen ook verschillende geneeswijzen met zich mee brachten. Ook wordt besproken waarom Winti buiten de psychische zorg norm valt, zoals deze bestaat in Nederland, en waarom dit kwalijk is.  

Het is mijns inziens, nu ook time for a change. Vandaar de titel ‘’Wie niet waagt wie niet Winti’’: als een oproep aan Nederland. Kijk verder dan wat je kent, wat je gewend bent en jouw eigen zienswijzen en onderzoek waarom dingen zijn zoals ze zijn. Waarom is westerse reguliere zorg de norm? Hoe is dat zo gekomen? En welke vormen van zorg vallen daarbuiten? Een van de dingen die Winti leert is het zijn van een zo goed mogelijk mens, waarbij vanuit het geneeskundige aspect van Winti het complete welbevinden van de mens centraal staat. Daar kan zo ongelofelijk veel van geleerd worden.

Daarnaast ben ik mij bewust dat ik niet de eerste ben die zich met dit vraagstuk bezig heeft gehouden. Ik ben mij tijdens mijn onderzoek erg bewust geweest van mijn eigen achtergrond en mijn eigen kader. Ik wil niet vertellen hoe het zit, ik wil mijn blik geven op mogelijkheden die ik denk te zien met betrekking tot healing. Ik wil mijn eigen bewustwording vergroten en in dat proces misschien ook de bewustwording van de mensen om mij heen. Ik wil niemand redden, ik denk niet dat ik weet hoe het zit, ik kan alleen maar aandragen wat mij opvalt en dat proberen te vatten binnen een wetenschappelijke context. Dit onderzoek is daar een product van, met als achtergrond alles wat ik heb geleerd tijdens het vak Afro-Nederlandse Studies. Afro-Nederlandse Studies heeft mij inzicht in heel veel dingen gegeven in het dagelijks leven, maar ook op een veel groter, bijna niet onder woorden te brengen, niveau. Een van mijn meest waardevolle inzichten heeft te maken met een groeiend bewustzijn dat racisme niet alleen een rol speelt in het leven van de mensen die het benadeelt, maar ook in mijn leven. Het benadeelt namelijk niet alleen zwarte en bruine mensen, maar het geeft witte mensen een voordeel. Racisme raakt iedereen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *